Om tekst of een afbeelding goed te positioneren is een tabel vaak een goed hulpmiddel.

Nieuwe tabel invoegen

Klik om een tabel toe te voegen in de tekst op het icoontje  in de knoppenbalk van de editor. Een bestaande tabel kan aangepast worden door ergens in de tabel te klikken en vervolgens op ditzelfde icoontje te klikken in de knoppenbalk van de editor of klik met de rechter muisknop in de tabel en kies uit het keuze-menu 'Tabel eigenschappen (Table Properties)'.
Er opent zich een venster met 2 tabbladen: 'Algemeen' en 'Geavanceerd'. Hieronder volgt een beschrijving van de opties binnen deze tabbladen om de tabel naar eigen inzichten aan te maken of aan te passen.

1. Tabblad Algemeen

1. Kolommen: Geef hier het aantal kolommen aan van de tabel
  2. Rijen: Geef hier het aantal rijen aan van de tabel
  3. Ruimte in cel: Geef de ruimte in pixels aan tussen de inhoud van cellen in de tabel en de binnenrand. Celopvulling voor een afzonderlijke cel in de tabel is niet instelbaar.
  4. Ruimte om cel: Geef de hoeveelheid ruimte in pixels aan tussen de cellen in de tabel. De ruimte tussen de cellen voor een afzonderlijke cel in de tabel is niet instelbaar.
  5. Uitlijning: Stel hiermee de uitlijning van de tabel binnen de pagina in. U hebt de keuze uit:
    • Standaard
    • Centreren
    • Links
    • Rechts
  6. Rand: Voer de breedte in pixels in van de (tabel- en cel-)randen.
  7. Breedte: Geef hier de breedte van de tabel op. De breedte kan worden opgegeven in pixels of als percentage van de breedte van de pagina. Typ in het vak 'Breedte' de gewenste waarde, voer niets, % of 'px' in (zonder aanhalingstekens) om aan te geven dat er pixels of een procentteken bedoeld wordt om de breedte aan te geven. Moet de tabel de volledige breedte van het tekstdeel van de pagina zijn, voer dan '100%' in.
  8. Hoogte: Geef hier de hoogte van de tabel op. De hoogte kan worden opgegeven in pixels of als percentage van de hoogte van de pagina. Typ in het vak 'Hoogte' de gewenste waarde, zet er niets, % of 'px' in (zonder aanhalingstekens) om aan te geven dat er pixels of een procentteken bedoeld wordt om de hoogte aan te geven.
  9. Klasse: De beschikbare CSS-klassen worden in het afrolmenu weergegeven. Een klasse wordt gebruikt om de opmaak te definiëren. De te gebruiken klassen zijn volledig afhankelijk van de gebruikte template en de invulling die de webbouwer heeft gekozen bij de aanmaak van het template voor de website. Tevens maken diverse Bart4 CMS modules zelf nieuwe klassen aan. Neem contact hierover op met de Bart4 CMS webmaster van de website.
  10. Tabelbeschrijving: Geeft een header in de tabel weer waar een omschrijving ingezet kan worden of een titel.

2. Tabblad Geavanceerd

1. Id: Geef hier de tabel een identificatie mee. Deze is onder meer relevant als binnen Javascript de afbeelding herkend moet worden.
  2. Samenvatting: Wordt in de tabel weergegeven en is een omschrijving van de tabel wat voorgelezen kan worden door bijvoorbeeld Readspeaker.
  3. Stijl: Hierin komt het resultaat van diverse keuzes. Voor zover ze niet elders zijn gedefinieerd, kan hier een eigen definitie worden toegevoegd.
  4. Taalcode: Hiermee kan de taal(-versie) worden opgegeven. Voor Nederlands is dit nl-NL respectievelijk nl-BE. Voor Amerikaans en-US.
  5. Achtergrondafbeelding: Hier kan een afbeelding worden geselecteerd als achtergrond voor de tabel.
  6. Frame: Kies hier het gewenste frame. Wordt niet vaak gebruikt.
  7. Hulplijnen: Kies hier het soort hulplijnen. Wordt niet vaak gebruikt.
  8. Taalrichting: Hier wordt de schrijfrichting opgegeven waarin de tekst wordt 'geschreven'. 'Standaard' betekent dat de huidige richting wordt vervolgd, 'Van links naar rechts' is de normale schrijfrichting voor onder andere West-Europese talen en 'Van rechts naar links' voor onder andere Arabische talen en Hebreews.
  9. Randkleur: Wijzig hiermee de kleur van de tabelrand en de randen van cellen in de tabel. Indien er een lichte of donkere rand wordt toegepast op de tabel, is deze kleur niet van toepassing. De kleur wordt meestal als hexadecimale waarde opgegeven, bijvoorbeeld #c0c0c0 (licht grijs). Klik op het icoontje achter dit veld om een keuze te maken uit een groot aantal kleuren. In het vakje bijna rechtsonder is de hexadecimale waarde van de gekozen kleur zichtbaar.
    Er zijn drie tabbladen: 'Alle kleuren', 'Palet' en 'Benoemd' waarin op verschillende manieren de kleur gekozen kan worden. Klik op 'Toepassen' om de keuze te bevestigen.
  10. Achtergrondkleur: Wijzig hiermee de achtergrondkleur van de tabel. Ook deze wordt meestal als hexadecimale waarde opgegeven, bijvoorbeeld #c0c0c0 (licht grijs). Klik op het icoontje achter dit veld om een keuze te maken uit een groot aantal kleuren. In het vakje bijna rechtsonder is de hexadecimale waarde van de gekozen kleur zichtbaar.
    Er zijn drie tabbladen: 'Alle kleuren', 'Palet' en 'Benoemd' waarin op verschillende manieren de kleur gekozen kan worden. Klik op 'Toepassen' om de keuze te bevestigen.