Op een website kunnen niet alle lettertypes (in het Engels font genoemd) gebruikt worden die op een computer kunnen staan. De reden is simpel: een website kan alleen worden weergegeven met behulp van de fonts die op de computer staan van de websitebezoeker. Niet ieder besturingssysteem (zoals Windows, Mac-OS, Linux) en zelfs niet iedere versie van hetzelfde besturingssysteem beschikken over dezelfde fonts. Vaak zijn wel een aantal ongeveer dezelfde fonts aanwezig, maar hebben deze (wegens auteursrechten) een andere naam.

Welk lettertype kan ik gebruiken

Het te gebruiken lettertype wordt bij voorkeur vastgelegd in een CSS bestand, vaak 'style.css' met de definitie 'font-family'. Per HTML-element kan een eigen lettertype worden vastgelegd. In de definitie worden meestal meer dan één lettertypenaam opgegeven: de webbrowser leest deze van links naar rechts en gebruikt het eerste font dat op de betreffende computer aanwezig is. Verstandig is om als laatste naam altijd de generieke naam (in het Engels) op te geven. Goede combinaties voor de meest gebruikte browsers zijn, rekening houdend met de naamverschillen, in de volgende groepen onderverdeeld.

Als vuistregel geldt het volgende: op gedrukte pagina’s hebben lettertypes met schreef de voorkeur. Schreefloze lettertypes komen het beste over op een beeldscherm. Het aantal gebruikte pixels is op een beeldscherm namelijk (veel) lager.

De diverse lettertypes zijn zoveel mogelijk in de juiste opmaak weergegeven.

1. Met schreef (Engels: serif):
    • font-family: 'Times New Roman', Times, Georgia, 'Bitstream vera Serif', serif.
    • font-family: Times, 'Times New Roman', Georgia, 'Bitstream vera Serif', serif.
    • font-family: Georgia, 'Times New Roman', 'Bitstream vera Serif', serif.
  2. Schreefloos (Engels: sans-serif):
    • font-family: Verdana, Tahoma, Arial, Helvetica, 'Bitstream Vera Sans', sans-serif.
    • font-family: Tahoma, Verdana, Arial, Helvetica, 'Bitstream Vera Sans', sans-serif.
    • font-family: Helvetica, Arial, 'Bitstream Vera Sans', sans-serif.
    • font-family: Arial, Helvetica, 'Bitstream Vera Sans', sans-serif.
  3. Vaste lettergrootte (Engels: monospace):
    • font-family: 'Bitstream Vera Sans Mono', 'Courier New', monospace.
  4. Decoratieve lettertypes (Engels: decorative fonts)
    Soms zien ze vreemd uit. In het algemeen zijn ze niet uitwisselbaar tussen de diverse besturingssystemen en versies daarvan. Gebruik ze daarom alleen bij uitzondering! Maak er dan bij voorkeur een afbeelding van.