Voor het toevoegen of wijzigen van een afbeelding zijn er twee zaken van belang:

1. De afbeelding moet op deze of een andere website aanwezig zijn.
  2. De plaats van de afbeelding in de tekst.

Onder afbeeldingen worden: foto's, plaatjes, gescande bladzijden en dergelijke bedoeld

Als de afbeelding nog een bijschrift bevat, is het interessant om ook de pagina een afbeelding met begeleidende tekst te lezen.

Voeg een afbeelding toe

1. De afbeelding moet op deze of een andere website aanwezig zijn

Indien de afbeelding op een andere website staat, is het over het algemeen minder/niet verstandig om direct naar een dergelijke afbeelding te verwijzen. Het is nooit zeker of deze afbeelding op dit adres beschikbaar blijft en of het geoorloofd is om deze afbeelding te gebruiken. Als het niet duidelijk is of er auteursrechten zitten op een afbeelding dan is het beter niet naar deze afbeelding door te linken.

Als het duidelijk is dat de afbeelding vrij gebruikt mag worden, dan kan er ook voor gekozen worden om de afbeelding op te slaan. Meestal kan dit door met de rechter muisknop te klikken op de afbeelding en te kiezen voor 'Afbeelding opslaan als'. Op sommige websites is het opslaan van afbeeldingen geblokkeerd: hierbij is of de tekst 'Afbeelding opslaan als' niet aanwezig, of het opslaan lijkt gelukt te zijn maar de afbeelding wordt niet op de harde schijf gezet. In deze situaties is het via een omweg toch mogelijk de afbeelding op te slaan: kopieer de afbeelding naar het klembord en plak de afbeelding in een fotobewerkingsprogramma (meer uitleg op de pagina verkleinen van een afbeelding).

2. De plaats van de afbeelding in de tekst

Voer de volgende stappen uit om een afbeelding toe te voegen:

1. Ga met de cursor naar de juiste plaats in de tekst.
  2. Klik op het afbeeldingsicoontje  in de knoppenbalk van de editor om een afbeelding in te voegen.
  3. Klik bij Bestand/URL op het afbeeldingsicoontje om de afbeelding te kiezen. Staat de afbeelding extern, typ dan eerst 'http://' gevolgd door het internetadres van deze afbeelding. Bijvoorbeeld 'http://www.appsoftware.nl/images/logo.png'.
  4. Vul bij Beschrijving/alt de tekst in (deze wordt zichtbaar als je met de muis boven de image gaat staan).
  5. Uitlijning bepaald waar de afbeelding in de tekst komt te staan.
  6. Bij Afmeting wordt de breedte respectievelijk de hoogte van de afbeelding in pixels opgegeven. Normaal worden deze gegevens automatisch ingevuld bij het selecteren van een afbeelding.
  7. Bij Rand is het mogelijk een rand om de afbeelding te plaatsen. De dikte van de rand wordt weer in pixels opgegeven.
  8. Verticale ruimte: De afbeelding kan verticaal naar beneden worden verplaatst. Het hoogteverschil kan in pixels worden opgegeven. Zowel boven als onder de afbeelding wordt ruimte vrijgehouden ter grootte van het opgegeven aantal pixels.
  9. Horizontale ruimte: De afbeelding kan horizontaal naar rechts worden verplaatst. Het breedteverschil kan in pixels worden opgegeven. Zowel links als rechts van de afbeelding wordt ruimte vrijgehouden ter grootte van het opgegeven aantal pixels.