Er zijn 3 soorten links:

1. De link opent in een andere pagina.
  2. De link springt naar een andere plaats binnen de pagina (naar een anker binnen de pagina).
  3. Een combinatie van 1 en 2: naar een speciale plaats op een andere pagina.

Het basisprincipe is voor alle soorten links identiek: de plaats waar de link en waar deze uitkomt moet bekend zijn.

Link naar een andere pagina

Bepaal de plaats van de link: dit moet een stuk tekst zijn. De tekst kan de naam van de link zijn of een beschrijving ervan.

Voorbeeld: een link naar de website van app kan zijn:
a. www.appsoftware.nl
b. Een interesante website

In beide gevallen wordt dezelfde website geopend (in dit voorbeeld op een nieuwe pagina/tabblad). Maar daarover later meer.
De plaats van de link en (zichtbare) tekst kunnen verschillen, maar het doel van de link (naar die andere pagina gaan) is hetzelfde.

Om de link toe te voegen selecteer eerst het deel van de tekst waarop geklikt moet worden. Klik vervolgens in de knoppenbalk op het icoontje. Vul in het geopende venster de volgende zaken in:

De volgende opties zijn mogelijk in het venster link invoegen/bewerken:

1. Vul achter URL-link de naam van de pagina in waarheen gesprongen moet worden:
    • Is de pagina op dezelfde website: Klik op om een pagina te kiezen waar naar gelinkt wordt.
    • Pagina op een andere website: Dan moet de naam van de website eerst voorafgegaan worden door 'http://'. Vul hierachter de naam van de website in. Voorbeeld zou kunnen zijn 'http://www.appsoftware.nl'.
  2. Achter Ankers wordt niets gewijzigd.
  3. Bij Doel is de betekenis van de verschillende opties:
    • 'Openen in dit venster/frame': De huidige pagina wordt vervangen door de nieuwe pagina. Dit is de standaardoptie voor een pagina binnen de huidige website.
    • 'Openen in nieuw venster (_blank)': Een nieuw venster/tabblad wordt geopend waarin de nieuwe pagina wordt weergegeven. Deze optie wordt meestal gebruikt als naar een pagina wordt gesprongen in een andere website.
    • Beide andere opties zijn binnen de Bart4 CMS niet relevant omdat er geen gebruik wordt gemaakt van frames.
  4. Bij Titel kan een naam of korte tekst ingevoerd worden die in een apart venster verschijnt als de cursor boven de link wordt gehouden.
  5. Bij Klasse kan de opmaakstijl van de link worden aangegeven. Dit is alleen relevant voor meer geavanceerde gebruikers of gebruikers met speciale instructies.

Link binnen dezelfde pagina

Om een link te maken naar een andere plaats binnen dezelfde pagina, moet eerst op de doelplaats een zogenaamd 'anker' (= bladwijzer) worden geplaatst. Hiermee is aangegeven dat naar deze plaats gesprongen kan worden.

Plaatsing van het anker/bladwijzer: ga naar de plaats in de pagina waarheen gesprongen moet kunnen worden. Klik vervolgens in de knoppenbalk op het icoontje. Vul in het geopende venster een naam in als bladwijzernaam. Een naam voor een bladwijzer mag maar éénmaal voorkomen op een pagina:

Nadat de bladwijzer(s) is/zijn geplaatst: ga naar de plaats waar de link moet komen. Volg de instructie die hierboven bij 'Link naar een andere pagina' staat tot en met het openen van het venster waarin de gegevens over de link ingevuld moet worden. Vul deze als volgt in:

1. Vul achter URL link niets in.
  2. Klik achter Anker op het driehoekje aan de rechterkant en selecteer de naam van de bladwijzer (die al is aangemaakt).
  3. Laat bij Doel de optie staan op Openen in dit venster/frame. Het komt zelden voor dat een nieuwe pagina geopend moet worden.
  4. Bij Klasse kan de opmaakstijl van de link worden aangegeven. Dit is alleen relevant voor meer technische aangelegde gebruikers of gebruikers met speciale instructies.

Combinatie van 1 en 2

Volg de instructies van 'Link binnen dezelfde pagina', maar vul het scherm in zoals bij paragraaf 'Link naar een andere pagina' met dit verschil:

1. Op een andere pagina ven een externe website:
    achter URL link: de naam van de externe website, gevolgd door het teken "#" en de naam van de bladwijzer op de externe pagina.
  2. Op een andere pagina van deze website:
    achter URL link: de naam van de andere pagina, gevolgd door het teken "#" en de naam van de bladwijzer op de andere pagina.

Bijvoorbeeld: www.appsoftware/portfolio#bart4