Sommige personen denken dat met verkleinen van een afbeelding het slepen met een van de hoeken wordt bedoeld. Dit leidt slechts tot het verkleind weergeven van de afbeelding maar de afbeelding blijft intern nog steeds even groot; het aantal bytes van de afbeelding veranderd daardoor niet. Een nadeel van deze methode is dat de kwaliteit van de foto in een browser in zo’n situatie vaak (veel) slechter is dan wanneer de afbeelding eerst met een programma wordt verkleind naar het gewenste formaat. In dit artikel wordt met verkleinen het fysiek verkleinen van de afbeelding bedoeld waardoor deze tevens minder ruimte inneemt op de harde schijf.

1. Een afbeelding kan op drie manieren worden verkleind

Om een afbeelding te verkleinen zijn vele programma’s beschikbaar, zowel gratis als tegen betaling. Ieder heeft zo zijn eigen voorkeur voor een specifiek programma afhankelijk van het aantal functies en de gewenste mogelijkheden. Als u tevreden bent met uw eigen programma, gebruik dit dan. U hoeft niet zo nodig weer een nieuw programma te leren.

Voor degene die geen programma hebben of niet geheel tevreden zijn met het huidige volgt hier een beschrijving voor het verkleinen van een afbeelding met het gratis Windows-programma IrfanView: www.IrfanView.net (vergeet niet het taalbestand te downloaden en te installeren).
Er is ook een handig programmaatje (voorheen onderdeel van de Windows Powertoys), Image resizer, die een extra knop toevoegt aan het Windows rechtsklikmenu. http://imageresizer.codeplex.com/

2. Belangrijk om te weten

Voor een website is het belangrijk dat een afbeelding zo klein mogelijk is (binnen de gewenste afmeting op het scherm). Hoe kleiner de afbeelding is in kilobytes (kB), hoe sneller de afbeelding wordt geladen op de computer van de bezoeker van de website, waardoor tevens de webpagina het snelst wordt geladen. Indien het laden van de pagina te lang duurt, hebt u de kans dat iemand uw website links laat liggen. „Het bekijken van die site duurt me te lang omdat het zolang duurt voordat die op mijn beeldscherm staat”.

3. Bestanden van digitale camera

Hieronder een tabel met een indicatie over de bestandsgrootte van een aantal digitale camera's:

Camera Type Bestandsgrootte
2 Megapixel 900 kB
3 Megapixel 1,2 MB
4 Megapixel 2,0 MB
5 Megapixel 2,5 MB
6 Megapixel 3,2 MB
8 Megapixel 3,5 MB

Om een idee te geven van de bestandsgrootte van een afbeelding volgen hieronder enkele voorbeelden. Een digitale fotocamera levert opnames met 6.2 Megapixels ofwel een formaat van 2848 x 2144 met een bestandsgrootte van 600 tot 3.500 kB. Na verkleining tot 640 x 480 is de bestandsgrootte nog maar 40 tot 150 kB. Verdere verkleining naar 320 x 240 levert bestandjes op van 10 tot 60 kB.

OPMERKING: De onderstaande maten zijn in: breedte x hoogte x kleurdiepte; bestandsgrootte

Voorbeelden:

80 x 60 x 24; 38kB

320 x 240 x 24; 56kB

640 x 480 x 24; 94kB